Usulüne uygun olarak imzalanan sözleşmeler aynı gün içerisinde kayıt altına alınır ve dağıtım şirketine bilgilendirme yapılır. Bildirim anından veya dağıtım şirketine ilişkin yükümlülüğün yerine getirildiği andan itibaren görevli dağıtım şirketi imar yerleşim alanında 24 saat içerisinde, imar yerleşim alanı dışında 48 saat içerisinde elektrik enerjisini bağlar.
Güvence bedeli, nakit ya da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından teminat vermesi uygun bulunmuş finans kuruluşlarınca düzenlenen süresiz ve kesin teminat mektubu olarak da verilebilir. Ancak mesken tüketici grubundaki tüketiciler güvence bedelini sadece makbuz karşılığında nakit olarak verirler ya da anlaşmalı olduğu bankalardan online ya da havale olarak gönderim yapabilirler.
Nakit olarak verilecek güvence bedelinin tamamının peşin olarak verilmesi esastır. Ancak tüketicinin talebi halinde, güvence bedeli mesken tüketici grubunda bulunan tüketiciler için faturaya yansıtılmak üzere iki eşit taksitte, diğer tüketici grupları için ilk taksit peşin ikinci taksit faturaya yansıtılmak üzere tahsil edilir.
6305 sayılı Afet Sigortaları Kanununun 11’inci maddesinde “Zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren binalar ve bağımsız bölümlerle ilgili olarak yaptırılan su ve elektrik abonelik işlemlerinde, zorunlu deprem sigortasının varlığı ilgili kuruluşça kontrol edilir. Taşınmaz mal üzerinde müstakilen mesken olarak inşa edilmiş binalar ile birlikte 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu kapsamında tesis edilen kat mülkiyetine veya kat irtifakına konu meskenlerin elektrik abonelik tesis (bağlantı sözleşmesi) ve abone değişikliği işlemlerinin (perakende satış sözleşmesi), zorunlu deprem sigortası yapılmış olduğunun kontrol edilmesinin ardından tamamlanması gerekmektedir. Bu kontrol işlemi yapılmadan, abonelik işlemi tamamlanamaz.” hükümleri gereği yasal uygulama kapsamında DASK zorunluluğu bulunmaktadır.
Fark güvence bedeli tüketicinin bağlı olduğu tüketici grubunun yürürlükteki güvence birim bedeli üzerinden hesaplanır.
Mesken tüketici grubundaki tüketiciler fark güvence bedelini nakit olarak verir. Diğer tüketici gruplarındaki tüketiciler tercihlerine göre, hesaplanan fark tutar ya da toplam tutarı yazılı ve kalıcı veri saklayıcısıyla yapılan bildirimi takip eden 15 gün içerisinde nakit ya da teminat mektubu olarak görevli tedarik şirketine verir.
Sözleşme gücü veya bağlantı gücü 100 kW ve üzerinde olan kullanım yerleri için yapılan güç artırımı sonrasında fark güvence bedeli, güç artırımı sonrasındaki ilk on iki aydaki en yüksek 2 aylık tüketimin ortalama günlük tüketimine göre 26 ncı maddenin altıncı fıkrasında belirtilen yöntem dikkate alınarak yeniden hesaplanır
Şehit aileleri için ;
- Şirketimize başvurduğu yıla ait şehit ailesi adına ikametgâh belgesi,
- Şehit tanıtım kartı (TC. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Şehit Tanıtım Kartı),
- Şehit tanıtım kartı yok ise şahadet yazısı,
Gazi tarife grubu için;
- Şirketimize başvurduğu yıla ait gazinin kendisi adına ikametgâh belgesi,
- Gazi belgesi veya kartı ( Gazi kartı yok ise TC. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nden maaş aldığına dair yazı )
( Gazinin vefat etmesi durumunda ikamet adresi ve gazi yakını belgesi ile gazinin eşi de bu indirim grubundan yararlanabilir)
Şehit yakını ve muharip/malul gaziler için ilgili evrakların tamamlanması durumunda en yakın KEPSAŞ Tüketici Hizmetleri Merkezine müracaat edebilir. Başvurular her yıl ikamet belgesi ile yenilenmelidir.
E-devlet, KEPSAŞ Abone Portalı ya da Tüketici Hizmetlerimize şahsen yapılarak fesih talebinde bulunan tüketicilerimizin bilgileri dağıtım şirketine iletilmektedir. Görevli dağıtım şirketi;
- Kentsel ve kent altı dağıtım bölgesinde 24 saat içerisinde,
- Kırsal dağıtım bölgesinde 48 saat içerisinde
son endeks değerlerini alarak kullanım yerinin elektriğini keser.
Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği gereğince elektrik tüketimi yıllık 5.000 kWh ve üzerinde olan tüm tüketiciler Türkiye’nin neresinde olursa olsun KEPSAŞ ’tan enerji alabilir.
30.05.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği 14. madde hükmü gereği tüketimi düşük serbest tüketiciler için belirli süreli ikili anlaşma, anlaşmada belirlenen sürenin sonunda kendiliğinden sona erer. Bu kapsamda ikili anlaşmanızın sona erme tarihinden en az 60 gün önce tarafınıza, indirimli elektrik sözleşmenizin sona ereceği tarihi ve portföy çıkışınızın gerçekleşeceği tarih bildirilir.
3516 sayılı Ölçü ve Ayar Kanunu ve bu kanuna dayalı ikincil mevzuat gereğince elektrik tüketimini ölçen sayaçların periyodik olarak görevli dağıtım şirketi tarafından 10 yılda bir kontrol edilip damga ayar işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Bu nedenle, 10 yıllık damga süresini dolduran sayaçlar damga ayar işlemleri için sökülerek yerine geçici olarak aynı özelliklere sahip sayaç takılmaktadır. Bu sayaçlardan ayarlanması ve/veya tamiri mümkün olmayanlar ise yenisi ile değiştirilmektedir. Bu işlem görevli dağıtım şirketi tarafından yapılmakta olup tamamen ücretsizdir.
Teknoloji değişimi kapsamında sökülen mekanik sayacın yerine çok zamanlı tüketimi ölçme özelliği olan elektronik sayaç takılmaktadır.
Dağıtım sisteminden çekilen elektrik enerjisi kilowattsaat (kWh) miktarı üzerinden dağıtım bedeli ile buna ek olarak bağlantı anlaşması veya sözleşmesinde belirtilen güç karşılığı kilowatt (kW) miktarı üzerinden güç bedeli alma ve bu gücün aşılması halinde aşılan kısım için ilave güç aşım bedeli alma esasına dayalı tarifedir.
Tarife sınıfı değişikliği (tek terim- çift terim geçiş) talebi bir takvim yılında 3 defadan fazla olamaz. Yine aynı şekilde sözleşme güç değişiklik talebi bir takvim yılında 3 defadan fazla olamaz.
Cihaz kullanan ve bu nedenle borcu kaynaklı enerji kesintisi yapılmayacak olan tüketicilerimizin hastahane raporu, Sağlık Bakanlığı’ndan alınan belge ve evinizde/sağlık merkezinizde bulunan cihazın bilgisi ile birlikte en yakın Tüketici Hizmetleri Merkezimize yazılı başvuru yapabilirsiniz.
Kesinti veya arıza durumunda oluşan enerji kesintileri için görevli dağıtım şirketini 7/24 444 7 186 Çağrı Merkezinden arayabilirsiniz.
Zamanında ödenmeyen borçlar nedeniyle enerjileri kesilen Tüketicilerimizden, borcun ödenmesi durumunda enerjinin yeniden verilmesi ve yeni yapılan perakende satış sözleşmesi sonucu kesik olan elektriğin bağlanması sebebiyle alınan hizmet bedelidir. Kesme-bağlama bedelleri Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği gereğince EPDK tarafından yıllık olarak belirlenmektedir.
EPDK Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre faturalar sayaç mahalline bırakılmaktadır. Ancak okuma sırasında yaşanan teknk sorunlar, sayaç yerinin kapalı olması nedeniyle sayaca ulaşılamama veya yanlış adrese yapılan abonelikler ayrıca sayacın arızalanması durumunda fatura ulaşmayabilir. Bu ve benzeri durumlar için 7/24 444 9 788 Çağrı Merkezimizden, size en yakın Tüketici Hizmetleri Merkezimizden veya sitemizde yer alan https://www.webtest.kepsas.com.tr/bilgi-edinme/ formu ile talebinizi iletebilirsiniz
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından bütün Türkiye’de uygulanmak üzere onaylanan ulusal tarife bölgemizde de uygulanmaktadır.
- Enerji bedeli
Kullanmış olduğunuz elektrik miktarının (kWh) , EPDK tarafından belirlenen birim fiyat ile çarpılması sonucu bulunan bedeldir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan, tarife tablolarına https://www.epdk.org.tr/Detay/Icerik/3-100/elektrik-faturalarina-esas-tarife-tablolari linkinden ulaşabilirsiniz.
- Dağıtım bedeli
Dağıtım faaliyeti, elektrik enerjisinin 36 kW ve altındaki hatlar üzerinden naklini gerçekleştirmek için gerekli olan tesis ve şebekenin tesisi ile bu tesislerin işletilmesi ve bakımını kapsamaktadır. Dağıtım tarifeleri Elektrik Piyasası Kanunu’nun 17. maddesi gereğince elektrik enerjisinin dağıtım tesisleri üzerinden naklinden yararlanan tüm gerçek ve tüzel kişilere eşit taraflar arasında fark gözetmeksizin uygulanacak dağıtım hizmetine ilişkin fiyatları, hükümleri ve şartları içermektedir. Dağıtım bedeli Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği, Gelir ve Tarife Düzenlemesi Kapsamında Düzenlemeye Tabi Unsurlar ve Raporlamaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ ve diğer ikincil mevzuat kapsamında belirlenmektedir.
- KDV:3065 Sayılı K.D.V Kanunu 10. maddesinin G bendi uyarınca fatura üzerinden hesaplanan bedeldir.
- Elk. Ve Hvg. Tük. Ver. (Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi): (BTV) 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca uygulanmaktadır. Aktif enerji tüketimi üzerinden hesaplanır.
%5: Aşağıda yer alan durumda olmayan tüm abonelerden aktif enerji tüketimi üzerinden %5 oranındaBTValınmaktadır.
%1: Uygulama alanı; İmal, İstihsal, Taşıma, Yükleme, Boşaltma, Soğutma, Telli ve telsiz telgraf ve telefonhaberleşmesi.
%0: Kar amacı olmaması kaydı ile Hastane, Dispanser, Sağlık Ocağı, Rehabilitasyon Merkezleri, Doğum ve Çocuk Bakımevleri, Kreşler, Sanatoryum, Yetimhaneler, Çocuk Esirgeme Kurumu vb. sosyal yardım kuruluşları, İbadethaneler (Cami, Mescit, Kilise, Havra gibi), Milletlerarası; Panayır, Sergi, Fuar ve Mal teşhir edilen ve satılan pavyonlarda tüketilen elektrik, Doğrudan elektrik üretimi ve dağıtımı yapan kurumlar ve mücavir alan dışında kalan müşteriler.
E-arşiv fatura uygulaması, 397 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığından uygulama izni alan mükelleflerin faturalarının elektronik ortamda (SMS, e-posta mail) hazırlanması, gönderilmesi ve arşivlenmesi esasına dayanır. Mükellefin tercihine bağlı olarak, faturalar, kâğıt veya elektronik ortamda teslim edilir. Elektronik ortamda oluşturulan faturanın, alıcısına kâğıt olarak gönderilen veya elektronik ortamda iletilen şekli belgenin aslı; düzenleyen tarafından muhafaza edilen elektronik hali ise ikinci nüsha hükmündedir.
E-fatura, elektronik ortamda oluşturulan ve gönderilen faturalardır. Kağıt faturaların yerini almak üzere kullanılan bir sistemdir. E-fatura, Vergi Usul Kanunu’na göre belirli şartları sağlayan mükellefler tarafından kullanılabilir. Türkiye’de bir önceki yılda brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, e-fatura kullanmak zorundadır. Ayrıca Kamu kurumları, limited şirketler, anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, kooperatifler, dernekler, vakıflar gibi özel tüzel kişilikler e-fatura kullanmak zorundadır.
Enerjinin verimli kullanımını desteklemek, tasarruf bilincini yaygınlaştırmak ve evinde enerjiyi daha az tüketen vatandaşların faturalarının da bu doğrultuda düzenlenmesini sağlamak amacıyla ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ‘Kademeli Elektrik Tarifesi’ uygulaması hayata geçirilmiştir.
01.03.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm mesken tek zamanlı Alçak Gerilim aboneliklerinde kademeli tarifeye tabi olan tüketimlerinizin günlük ortalama 8 kWh kadar olan kısmı düşük kademe birim fiyatı ile, 8 kWh aşan kısmı ise yüksek kademe birim fiyatı ile hesaplanmaktadır.
01.03.2022 tarihinden itibaren ticarethane AG tek zamanlı abone grubu için günlük ortalama tüketim 30 kWh ve altında ise düşük kademeli tarife (Kademe 1), günlük ortalama tüketim 30 kWh’ın üzerinde ise yüksek kademeli tarife (Kademe 2) uygulanır
Enerji birim fiyatları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Düşük Kademe ve Yüksek Kademe olarak belirlenmekte, sayaç okuma süreleri de Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında mevzuata uygun şekilde 25-35 gün aralığında yapılmaktadır. Yürürlükte olan güncel Ulusal Tarife tablolarına ulaşmak için tıklayınız.
* *8 kWh, EPDK tarafından belirlenmiş olup, günlük ortalama tüketim limitidir.
Kademeli Tarife ile ilgili sorularınız için, 444 97 88 numaralı Çağrı Merkezimiz aracılığıyla detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hesaplama Örneği : 30 günlük bir faturanızda 300 kWh elektrik tükettiğiniz de 30 gün x 8 kWh’lık kısım, yani 240 kWh’lık tüketiminiz düşük kademe olarak kabul edilir ve düşük kademe birim fiyatından hesaplanır. Sınırın üzerinde kalan, yani 60 kWh’lık tüketiminiz ise yüksek kademe birim fiyatından hesaplanır. İki tüketimin toplamına, mevzuat gereği alınması zorunlu vergi kalemleri dahil edilerek toplam faturanız oluşturulur.
Çok zamanlı tarifede olan mesken alçak gerilim ve ticarethane alçak gerilim aboneliklerinde kademeli tarife uygulanmamaktadır. Çok zamanlı tarife gruplarındaki tüketicilerin, Tek zamanlı tarifedeki kademeli tarifeye geçiş yapmaları, güncel elektrik tarifeleri göz önüne alındığında kendileri için daha avantajlı olacağı muhtemeldir.
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre, zamanında ödenmeyen faturalar için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51’inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı uygulanmaktadır. Güncel faiz oranı aylık %4,5’dir
Orta gerilim ölçümlü özel bir trafo, enerjisi kesilmediği sürece kullanılmıyor olsa bile elektrik akımını çekmeye devam eder. Trafolar gelen elektriği depolayamadığı için elektrik sarfiyatı yaşanmaya devam etmektedir. Burada oluşan elektrik kaybına ‘Trafo Boşta Kaybı’ denilmektedir. ‘Trafo Boşta Kaybı’ bedeli yansıtılmaması için enerjinin kesilmesi gerekmektedir. Kesme işleminiz gerçekleştirildikten sonra trafo boşta kaybı faturanıza yansıtılmayacaktır.
Reaktif enerji, sisteme bağlı tüketim yapan ekipmanların çalışabilmesi için aktif enerji ile birlikte çekilen güçtür. Mesken aboneleri, aydınlatma aboneleri, tek fazla beslenen aboneler, kurulu güç 15 KW’a kadar olan abonelere reaktif enerji tarifesi uygulanmaz.
Kurulu Gücü 50 kVA altı için:
– Reaktif Endüktif (RI) kVARh / Aktif Tüketim kWh oranının %33’ü geçmesi halinde
– Reaktif Kapasitif (RC) kVARh / Aktif Tüketim kWh oranının %20’yi geçmesi halinde
– Kurulu Gücü 50 kVA üstü için:
– Reaktif Endüktif (RI) kVARh / Aktif Tüketim kWh oranının %20’yi geçmesi halinde,
– Reaktif Kapasitif (RC) kVARh / Aktif Tüketim kWh oranının %15’i geçmesi halinde,
Endüktif ve kapasitif sayaçların her ikisinin birden kullanıcı kusuru sebebiyle değer kaydetmemesi (sıfır değer kaydetmesi) halinde, çekilen aktif enerjinin 0.90 katı (yüzde doksanı) kadar endüktif reaktif, EPDK tarafından belirlenen Reaktif birim fiyatı ile çarpılarak Reaktif Bedel hesaplaması yapılır.
Sayaç üzerinde reaktif değerler aşağıdaki şekilde gösterilmektedir.
3.8.0 / 5.8.0 / Rİ= ENDÜKTİF
4.8.0/ 8.8.0 / RC= KAPASİTİF
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Yönetmeliği gereğince; ilgili dönem veya geçmiş dönemlere ait tüketimlerinizin hesaplanması veya düzeltilmesi sonucu ortaya çıkan (+/-) farklar dönem içi tüketim kalemi ile faturalara yansıtılmaktadır.
Mevsimsel değişimlere göre kullanım farklılık gösteriyor veya fatura birden fazla okuma dönemini kapsıyor olabilir. Yüksek veya düşük geldiğini düşündüğünüz faturanın günlük ortalama tüketimini, önceki faturaların günlük ortalama tüketimi ile kıyaslayarak faturayı kontrol edebilirsiniz.
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 36. maddesine göre, fatura itirazı ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. İtirazınızın olumlu sonuçlanması halinde Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne uygun şekilde faturanızın iadesi yapılacaktır.
Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre ödeme bildiriminin yapıldığı tarihten itibaren 1 yıl içerisinde faturaya itiraz hakkı saklıdır.
Sözleşmenin sona ermesi durumunda oluşan güvence bedeli için E- devlet, KEPSAŞ Abone Portali üzerinden veya size en yakın KEPSAŞ Tüketici Hizmetlerimizden iade yönteminizi belirleyerek alabilirsiniz.
Sözleşme sahibinin vefatı durumunda varislerin, veraset ilamı ile birlikte Tüketici Hizmetleri Merkezlerine başvurulması gerekmektedir. Güvence bedelinden kaynaklı alacak varislere payları oranında ödenmektedir.
İcralık borçlarınızı, “https://www.webtest.kepsas.com.tr/iletisim/” alanındaki tercih edeceğiniz iletişim kanallarımız aracılığıyla veya size en yakın KEPSAŞ Tüketici Hizmetlerimizden öğrenebilirsiniz.
Sayaçlar, en az 25 en fazla 35 günlük dönemlerle dağıtım şirketi tarafından her takvim ayında bir defa okunur. Dönemsel kullanım hariç olmak üzere aylık okuma yapılamayan ve 36 günü geçen okumalarda dönemindeki ay sayısı kadar vade farkı uygulanmaksızın eşit tutarda otomatik olarak taksitlendirme yapılır.
Dönemsel kullanım bölgesinde olduğu halde yıl içerisinde sürekli tüketimi bulunan kullanım yerleri için okuma yapılamayan okuma dönemindeki ay sayısı kadar vade farkı uygulanmaksızın eşit tutarda taksitlendirme yapılır.
Tüketicinin talebi olması halinde peşin ödeme yapılır.
Mesken tüketici grubunda bulunan tüketicilerin kullanım yerlerinde, tüketici kaynaklı okuma yapılamadığının dağıtım şirketi tarafından kullanım yerinin fotoğraflanması yöntemiyle tutanakla kayıt altına alınması durumunda taksitlendirme yapılmaz
Ayrıca tüketicinin talep etmesi halinde de taksitlendirme yapılır.